Saturday, September 17, 2011

Things you'd probably want to know about me (updated!)

This is the list of Frequently Asked Questions(FAQ) you'd probably want to know.

1. How do I pronounce Nirrosette?
Easy peasy. Nir-Ro-Zet. Kalau agak-agak nak tergeliat lidah sebut Ro-Zet tuh, Nir in short pun boleh! (:

2. Maksud Nirrosette?
Nir - The name I go by
Rosette - Roses
I love roses and hence the name (Y)

3. Nama betul penulis?
Sharifah Nur Nirmala Nirrosette Cintafinespun (Hahahahahha, tidak lah! :P)

4. Umur?
Hmm. Let's just put it this way shall we? I'm a young adult! :D

5. Marital status?
Single and unavailable please hahaha.

6. Betul ke Nirrosette ni dari Singapura?
*Angguk sungguh-sungguh* Mata awak tak tipu, memang apa yang ditulis di belakang kulit buku Ikhlas A.K! tu betul. Memang saya si manis dari Singapura. (Manis sangat lah tu, *muntah darah hahaha*)

7. Pelajar atau bekerja?
Mahasiswa di NTU/NIE, tahun pertama. Specialization in Malay Language & Literature.

8. Mana belajar cakap arab? Memang orang arab atau....?
Memang orang arab. *Perasan lah sangat cheh* Pernah belajar di madrasah dulu, jujur saya katakan saya tak fluent sangat sebenarnya. Saya tak cakap arab macam air. Yang basic tu saya tau lah, kalau higher order punya vocab....kirim salam je k. Hehe.

9. Ikhlas A.K! novel pertama?
Pertama yuppy yup dan insya Allah bukan yang terakhir. Doakan semoga ada novel ketiga dan keempat yang akan menyusul. Ameeeen! *Inche Ilham, stay with me please!*

10. Mana dapat idea tulis watak Adam Khalis dan Nur Kaseh?
Ilham turun dari langit la, hehe. Okey obviously ilham datang dari Dia kan. Keke. Hmm, on a serious note:-

Adam Khalis: Potrayal of someone whom I'd like to be with someday. Adam isn't perfect in my eyes. He has his own weaknesses here and there. I ain't all that either. I don't deserve someone alim-tahap-ulama kind of guy. And hence, A.K was born! (:

Nur Kaseh Kaisara: Potrayal of our society today (not trying to generalise but I'm writing based on what I observe, though Kaseh punya case a little bit extreme la, hehe). Islam pada nama tapi langsung tak practice apa yang Islam ajarkan. It's either they're being ignorant, atau mungkin, they're just naive. Wallahua'lam.

Honestly speaking, I'm Adam and Kaseh here and there. I'm Faiz, Dani and to a certain extent maybe Husna, Aiman and Syera. I write based on experience. Mine and those around me (:

11. Mana dapat ilham tulis watak Eid & Najiha?

Muhammad Eid: Mendapat ilham menulis watak Eid daripada siri drama Korea, Playful Kiss. Watak utama dia, Baek Seung Jo memang kerek maha amatlah. Jadi Eid ni pun dapat tempias BSJ dan saya jadikan Eid sarkastik maha amat. Hehehe.

Nur Najiha: Najiha pulak, satu watak yang real. Tentang seorang gadis yang kehilangan. Tentang seorang gadis yang tidak tahu ke mana arah tujunya. Tentang seorang gadis yang merasakan kekosongan mentelah jiwanya tidak diisi dengan ilmu agama secukupnya.


12. Bila nak publish novel ketiga?
Idea sudah ada tapi rasanya buat masa ini Nir nak tumpukan perhatian pada pengajian dulu. Doakan Nir okey! Moga dipermudahkan segala urusan(:

Done with the FAQs. Ada lagi soalan? Sila angkat tangan kalau ada. Hahahahahaha. Saya akan cuba jawab, bila ada kesempatan. Hehe. I will update this page from time to time accordingly yeap!

Lots and lots and lots of love,
Nirrosette

10 comments:

  1. ada ada :
    sy nak jumpa, lepak lepak dengan awak boleh ? ahahahaa *peace* ;p

    ReplyDelete
  2. haish... dah... dah tak rahsia dah la. saya dah tahu semua. sapa yang nak tahu nama nirmala, umur dia, dan alamat dia... boleh tanya saya :P

    ReplyDelete
  3. Ika: Mesti lah boleh. Bila bila bilaaa? :P
    Iqbal: Mesti lah awak tahu. Awak kan stalker terunggul~

    ReplyDelete
  4. nir.. i do love the novel.. u ntara penulis yang buat i nak beli novel kerana penulis, bukan tajuk huhuh.. lantak lah novel ape, tapi ade certain penulis ni, nmpk je dia tulis i trus beli tak timbang-timbang dah.. n it start inlcuding u. haha u dun worry lah. lau tak bes skali pun, novel u akn laku satu kt tgn i.. haha

    ReplyDelete
  5. Hahahha terima kasih ya Anis Suraya for the support! Sangat-sangat menghargainya :D

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum :)

    the truth is novel Nir sangat2 best. Seriously, saya mengalirkan air mata bila Nir sentuh bab2 agama. I know saya tak perfect, in fact semua manusia tak perfect. Tapi bila baca novel Nir Allah! banyak yg tak tahu jadi tahu.

    Thanks a lot Nir :)

    ReplyDelete
  7. Waalaikumsalam Noraim,

    Terima kasih ya. Sebenarnya, bila saya tulis...itu merupakan peringatan untuk diri saya sendiri. I ain't all that. Saya tak adalah baik mana. Tapi bila saya tulis, saya akan sedikit sebanyak paksa diri saya untuk berpegang pada apa yang saya tulis. I ain't an example. But I hope I can share something beneficial sebagai bekalan untuk menuju ke syurgaNya, somehow (:

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum, all ur bokks are best and tersentuh hati. *cewaah. Hope TEASER & MASQUARADE dapat jadi novel, baca dlm ni pon rasa mcm best yg teramaat sangat, btw, all d best!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum akak, all your books are best *cewaahh. Hope cerita TEASER & MASQUARADE dapat dijadikan novel. Ayat dah la power mcm vom ka da bammm. Cerita-cerita tu dah la menyuntuh perasaan sungguh,hish smpai nangis2. Btw, all the best!

    ReplyDelete
  10. Waalaikumsalam MS,

    Terima kasih dik! Insya Allah...akan dipertimbangkan. Tapi buat masa ni memang belum ada ura-ura untuk menulis Teaser & Masquerade. Heartquake sudah saya siapkan, insya Allah kalau ada rezeki...ada lah. Okey?

    Thanks for your support! (:

    ReplyDelete