Wednesday, April 18, 2012

Ps: Nah, untuk awak!

Click here for more details!

Warning: Nota ini sangat panjang, usah baca kalau kesuntukan masa ya. (Ceh formalnyaa cik Nir hahahaha)

Menulis novel yang kedua ini tidaklah semudah yang disangka. Rata-rata sekali Ikhlas A.K! mendapat sambutan yang
(agak) hangat, jadi tentu sekali untuk novel kedua, pembaca mengharapkan sesuatu yang lebih baik dari Ikhlas A.K! kan?

Expectations will either make you or break you. Mujurlah Nir dapat menjadikannya sesuatu yang positif sebagai dorongan untuk menyiapkan manuskrip kedua ini.

My first piece, Ikhlas A.K! is relatively Islamic. So I’ve to ensure my second book should retain the same standard too. I had to work on my second piece bearing in mind my objective as a writer: To inculcate Islamic values in my readers.

Dan itu merupakan cabaran yang paling besar sekali. Kalau untuk Ikhlas A.K! Nir sentuh bab asas, untuk novel kali ini I wanted to touch on something deeper, something we tend to overlook and something more detailed perhaps?

Sejujurnya Nir rasa sangat seronok ketika menulis manuskrip kedua ini. Lebih seronok dari menulis Ikhlas A.K! sebenarnya walaupun Nir dikejar masa kerana seboleh mungkin hendak siapkan buku kedua ini untuk Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2012.

Cerita ini sebenarnya sangat-sangat dekat di hati. Sangat dekat di hati does not necessarily mean 100% true story, okay! (And I’m not denying that part of it is true story with a touch of exaggeration hahahaha!)

Well I am all the characters, here and there. I love Econs, just like Najiha. I’m passionate about teaching, just like Nina. I tend to speak like a lawyer (bukan perasan eh, this is what people always say ‘cause I’m a debater and I’ve the tendency to putar belit satu alam dan buih ikut suka hati hahah) just like Eid. And I’m determined, I know what I want in life and I know I’ll work hard to get it, just like Fahri(:

Nah, Untuk Awak ialah kisah benar yang telah dihiperbolakan. Bacalah dan rasakan ketulusan Nir dalam berkarya. (PEH. AYAT TAK MENAHAN. KEKEKEKE.)

I’ve a long list of thank yous’ for this book, actually. Memandangkan ini nota Nir jadi bolehlah Nir suka-suka type sebanyak nama yang Nir nak, eh. Ruang untuk dedikasi di dalam buku agak terhad, tak dapat nak sumbat semua nama jadi Nir tulis di sini saja ya!

First and foremost I’d like to thank
Him sebab turunkan penyakit pada Nir sampai dapat MC sebulan. Sungguh, penyakit ni ada blessing in disguise. Kalau tak dapat MC sebulan
(38 hari sebenarnya keke :P), mungkin Nir tak ada masa nak siapkan manuscript ni pada masanya.

I’d like to thank my
family for not pressuring me, for understanding me, for giving me the love, care and concern. What more can I ask for, eh? (:

I’d like to thank
Nin & Ha kerana sudi meminjamkan nama. They’re two of my closest friends and I’d like to cherish them in this piece this time round.

I’d like to thank
Kak Widya, Nadia, Ficky and Hyrah atas input mereka tentang Korea. I’m definitely crippled without you all.

I’d like to thank
Humy & Fiddy, my Tradisi Halaqah members cum my closest JC friends who’re very passionate about Islam. Barakallahu feekunna!

I’d like to thank
Arif Tan for helping me out untuk translatekan to arabic. My Arabic dah a little bit karat now. Basic vocab boleh. Tapi kalau dah satu paragraph, memang terkial-kial jugak lah, heh! Alf syukran ya akh!

I’d like to thank the rest of my best friends:
Echa, Qeeyo, Mimi, Leyda, Fiddy, Waly & Zul for their endless support. Truckloads of love from me, XOXO!

I’d like to thank the board of editors:
Kakyah & Kakbib especially, for polishing my work and giving me the chance to improvise here and there. I LOVE the end product, Alhamdulillah!

I’d like to thank kak
Ika Madera, fellow JS writer, for making me jealous when she told me she’s done with her manuscript and that pressed me to work harder and faster :P

I’d like to thank
East Spring Secondary School too! Sebab berikan Nir peluang dan ruang untuk menyelami hidup sebagai seorang guru. Pengalaman yang sangat-sangat berharga untuk Nir dan telah pun Nir abadikan sedikit sebanyak dari pengalaman mengajar di dalam manuskrip ini (:

I’d like to extend my thank you to Innova Junior College jugak sebab bersusah payah buat press conference segala to publicize my work(:

And I’d like to thank
mereka yang selalu tanya bila nak keluar novel baru, serious, if y’all didn’t ask for it, I might not have the drive to finish this up. This includes you cik Bulan
(now dah jadi Syasyaja ye :P), cik Zatie, cik Addi Shalalalalala & inche Amad (Y)

Last but not least: To
the Heartbreaker, the Extremist and the Idealist, thank you for the yesterdays and the unforeseen tomorrows. We all made mistakes and we will all learn from it, insya Allah (:

Alhamdulillah.
“Nah, untuk awak!” will be in stores soon.
Kalau ada kesempatan, jumpa di PBAKL nanti, insya Allah!

XOXO,
Nirr

3 comments:

  1. Hehehe selamat membaca ya! ((:

    ReplyDelete
  2. Err, hi akq ..
    Saya Faiz. Saya nak say sorry sebenarnya sebab ambil nama tajuk novel akq untuk buat cerpen saya..
    Saya tak tahu pun ada tajuk yang sama..
    So, sorry ehh ~ hehe

    http://www.wattpad.com/story/1892440-nah-untuk-awak-aidilfitri-2012#

    ReplyDelete